Svenska Amerika Linien

    

Startsida

Bryggerier i Majorna

Fyrar

Gamla färjförbindelser
på Göta Älv
 

Gamla kartor

Harry Martinsson

HMUb ULVEN   

Jubileumsutställningen 1923 Göteborg

Ludviksbergs Mekaniska Werkstad 

Majorna och Klippans Kulturreservat 

Majornas Gasverk 

Marstrandsbolagen 

Min vykortssamling 

Sessanlinjen 

Svenska Amerika Linjen  

     Befälhavare 
   
 Fartygen  
    
MS DROTTNINGHOLM  
    
MS GRIPSHOLM
    
MS STOCKHOLM 

    
Kryssningar

  Vykort på
    
STOCKHOLM I
     STOCKHOLM II
     STOCKHOLM III
    
DROTTNINGHOLM
     KUNGSHOLM I
    
KUNGSHOLM II
     KUNGSHOLM III
     KUNGSHOLM IV
    
GRIPSHOLM I
     GRIPSHOLM II
    
Flerbåtskort
    
Feederbåtar och kartor
    
Interiörkort

    
THE CRUISE OF A LIFETIME
     
Övriga SAL-kort

 

Sänkta svenska handelsfartyg under II:a världskriget

Teneriffa 

Vädersågen Majorna

Skriv i min
Min gästbok

 



 

M/S Gripsholm I

Byggd år 1925 hos Armstrong, Whitworth & Co, i England. Fartyget var rederiets första nybygge. Hon var det första dieseldrivna passagerarfartyget i atlanttrafik, med 2 st. 6-cyl. B&W (Burmeister & Wain) dieslar på 13500 hk. Hon tog 1617 passagerare, varav 129 i första, 482 i andra och 1006 i tredje klass. Hon hade 318 mans besättning.
Hon anlände den 12 november från Newcastle och hälsades av stora människoskaror. Den officiella invigningen av det nya fartyget ägde rum den 14 november i närvaro av bl a de svenska och norska stadsministrarna.
GRIPSHOLM drevs av två stycken dubbelverkande fyrtakts direkt omkastbara dieselmotorer, de största som då existerade. De utvecklade under normal gång vid 125
v/m sammanlagt omkring 17.000 hk. Varje maskin hade sex cylindrar om 840 mm:s diameter och vägde 550 ton. Längden av den egentliga maskinen var 12 meter och höjden över axelcentrum var 9,3 m. Hon hade tre hjälpmotorer om vardera 650 hk avsedda för fartygets elektriska belysning och uppvärmning, samt tre hjälpmotorer som drev de för huvudmaskineriets manövrering behövliga kompressorer.
Hon gjorde sin jungfruresa 21 november 1925. Hon var inta bara svenska handelsflottans största fartyg, utan även ett av det modernaste av alla fartyg, som upprätthöll förbindelsen över Atlanten. Byggd och inredd efter skeppsbyggnadskonstens modernaste principer kunde GRIPSHOLM erbjuda utomordentliga förmåner till sina passagerare. Det utrymme som upptogs av fartygsmaskineriet, är betydligt mindre än på <de motsvarande ångfartyg, varför både hytter, sällskapsrum och promenaddäck kunde göras ovanligt stora. Härtill kommer att man inte behöver besväras av rök och sot under resan.
Inget hade sparats för att göra GRIPSHOLM till en värdig representant för det svenska hemlandet. Fartygets inre hade en konstnärlig utsmyckning, som inspirerats av stilen och andan i den gamla kungaborgen, från vilket namnet tagits. Man måste beundra den väl avvägda lyxen och den komfort, som erhålles för det då moderata pris, som en resa med GRIPSHOLM betingade.

Första klass
Första klass samtliga sällskapsrum låg på A-däck. Redan den furstligt inredda vestibulen gav ett intryck av den konstnärligt höga karaktären hos hela denna avdelnings dekorativa utsmyckning. Tvärs över främre delen av samma däck sträcker sig det stora musik och sällskapsrummet. Väggarna är uppförda i mahogny, och inredningen domineras av den gustavianska stilen. I det fint inredda skriv och läsrummet, som var prytt med framstående prov på svensk konsthantverk, fanns en riklig samling av tidningar och böcker tillgängliga. Akter om promenaddäck fanns ingången till verandacaféet som med sin ljusa, lätta stil osökt påminde om Stockholmsrestauranternas typiska sommarterrasser.
Ett av dom förnämsta rummen ombord på GRIPSHOLM var den stora vikingahallen i 1500-talsstil, som i första klass fyller rökrummets viktiga uppgift. Det är den ärevördiga och karaktärsfulla Astraksalen på Gripsholms slott, som stått som modell. I takets mitt lyfter sig en kupol av ornamenterade glasmosaik. En öppen spis av skulpterad sten, prydd med konstsmide, gav den rätta hemtrevnaden, och på kvällarna fanns även på väggarna många små tända ljus i silverstakar. Särskild omtanke hade även lagts ned på bekväma och stilfulla möblerna, som väl passade in i miljön. Dom stoppade fåtöljerna var klädda med blått läder. Betjäningen sköttes av väl utbildad personal, beredd att tillfredställa deras önskningar.
Matsalen i första klass var en fin arkitektisk skapelse och låg på E-däck, och höjer sin stora takkupol över nästa däck. Inredningen är i en diskret elfenbensfärg med förgyllda inläggningar i väggar. Det fanns plats för 140 matgäster.
En lyxvåning ombord omfattade salong, sovrum, badrum samt bagagerum. Förstaklasshytterna var avsedda för en eller två personer. I bekvämlighet och smakfull inredning överträffade dom ett första klassens hotellrum. Ett flertal av dessa hytter var utrustade med särskilda badrum.
Simhallen var med sin stora, vitglaserade bassäng rymlig. Vid ena ändan av bassängen fanns en läktare för åskådare vid improviserade simtävlingar. Till badavdelningen hörde även ångbad, elektriskt bad och andra badformer. Till första klass badavdelning hade första och andra klass tillträde.
Gymnastikavdelningen var utrustad med ribbstolar, bommar, hästar och roddapparat.
Promenaddäckens antal och längd liksom övriga täckta däcksutrymmen för vistelse i det fria är ett av GRIPSHOLM:s viktigaste ställen. Bekväma vilstolar och soffor fanns tillgängliga.  Genom fartygets sportintendent kunde man erhålla allt materia för spel och sport, även Svenska Amerika Liniens så populära "Atlantiska spel".

Andra klass
Passagerarna i andra klass kunde njuta av en komfort som med rätt kunde sägas vara överlägsen, både vad sällskapsrum och enskilda hytter beträffar. Hela andra klassavdelningen med undantag av matsalen är belagt på B-däck. Trappuppgången till vestibulen i andra klass har haft borggårdstrappan på Gripsholms slott som förebild. Även andraklasshytterna har stor bekvämlighet. Sängarna är mjuka och breda, och en av dom kan ändras till en soffa. Hytterna var inredda för två, tre eller fyra personer. Läs och skrivrummet påminner om sin fina utsmyckning om sin historiska förebild, hertig Karls förmak, ursprungligen på Rydboholms slott i Uppland. Väggarna är utförda i silvergrå ek, och framför fönstren hängde diskreta blå sammetsgardiner.
Det stora musik och sällskapsrummet i andra klass påminner mycket om den berömda rikssalen på Gripsholms slott. Ett flertal kopior av slottets berömda målningar fanns samt även i rökrummet. En vackert skulpterad öppen spis fanns mitt på ena långväggen. I takets mitt fanns ett stort välvt rutfönster, och det inströmmande ljuset belyser en interiör, där man gärna glömmer bort att man befinner sig ute på Atlanten.
I det rymliga rökrummet, fanns en fin inredning, som hade stor likhet med hertig Karls privata kammare. Väggarna är utsmyckade med inlagda ornament, och fönstren liksom dom smidda taklamporna, var kopierade från det stiltrogna 1500-talets svenska konsthantverket. Rummet är med sina många fåtöljer, klädda med grönt läder, är en angenäm uppehållsplats, på dagen med den rika takbelysningen, och på kvällen vid brasan i den öppna spisen.
Matsalen i andra klass är i likhet med första klassens förlagd på E-däck. Inredningen präglas den gustavianska stilen , de chamiosfärgade väggarna smyckas av pilastrar och ornament i lågrelief i vitt mot mattblå botten. Väggen över mahognybuffén pryddes av en stor oljemålning av Gripsholms slott. Matsalen försedd med bord för både större och mindre sällskap. De bekväma stolarna är elegant klädda i blått. Här fanns plats för 240 personer som utan någon trängsel, bekvämt och ledigt, samtidigt kunde äta sin måltid.
Hela personalen på GRIPSHOLM var väl vald och hade genomgående en mångårig erfarenhet från tjänsten till sjöss. En särskild, då, modernt utrustat sjukavdelning fanns även med utbildade sjuksköterskor under fartygsläkarens ledning. Allt är sörjt för att livet ombord skulle löpa lätt, säkert och utan störningar från resans början till slut.

Tredje klass
Tredjeklasspassagerarna på GRIPSHOLM hade kanske större anledning att känna sig nöjda med vad fartyget kunde bjuda. Man finner här överallt endast propra, luftiga och ovanligt stora hytter samt trivsamma, rikligt tilltagna sällskapsrum. Dessa passagerare som föredrog att färdas utan större anspråk på lyx men dock komfortabelt, det bästa möjliga. GRIPSHOLM var ett bevis på denna strävan.
Matsalarna i tredje klass, var belägna på F-däck, och med sin trevliga inredning, den förträffliga mathållningen och den uppmärksamma betjäningen, ökade Svenska Amerika Liniens anseende bland alla dem som rest i tredje klass. De med vita linnedukar dukade borden, där man sitter bekvämt och utan trängsel, verkar inbjudande på vem som helst. Sammanlagt rymde matsalen ca 500 personer. Flera stora smakfullt inredda sällskapsrum stå till förfogande, och man hittar även här inslag av GRIPSHOLMS stil.  Särskilt damrummen utmärkte sig genom sin bekväma inredning med mjuka fåtöljer.
Tredje klass hytter var avsedda för två eller fyra personer, och av tvåmanshytter fanns inte mindre än ett hundra, huvudsakligen avsedda för gifta par. Samtliga hytter är ljusa, luftiga och så stora att passagerarnas tillhörigheter gott kunde få plats utan att det därför blir trångt. I varje hytt fanns uppsatta tillräkligt  antal klädhängare samt ett eller två tvättställ med spegel och övriga tillhörigheter såsom handdukar, karaff och glas. Liggplatserna uppfyllde de högsta anspråk med sina fjädrande madrasser, vita lakan, örngott och yllefiltar, vilket alltid hölls rent och propert. Moderna bad och toalettrum fanns i betydande antal, placerade på för passagerarna lämpliga ställen.

Ombyggd år 1949-1950 varvet Howaltswerke i Kiel, bland annat fick hon nya skorstenar och ny för och passagerareantalet reducerades till 976 personer.

Såld januari 1954 till Bremen Amerika Linjen, Tyskland. och fick namnet M/S Berlin.
Hon gick på traden Bremerhaven och New York.

1966 såldes hon till en skrotfirma i Italien och blev upphuggen.

Det flytande palatset (1925)

Källor:
Sjöfartsmuseet i Göteborg
Landsarkivet i Göteborg


© Copyright 2006-2012 Morgan Lundberg
senast uppdaterad den 26 oktober 2013