Svenska Amerika Linjen

 

Startsida

Klippans Kulturreservat

Carlstens fyr

Pater Noster

Svenska Amerika Linjen
  
 Fartygen
    
MS DROTTNINGHOLM
    
MS GRIPSHOLM
    
MS STOCKHOLM 
    
Kryssningar

  Vykort på
     Stockholm
    
Drottningholm
    
Kungsholm
    
Gripsholm
    
Flerbåtskort
    
Feederbåtar och kartor
    
Interiörkort

Gamla kort

Skriv i min gästbok

Skriv i min gästmapp
Free Guestmap from Bravenet.com
Kryssningar

 

GRIPSHOLM I gjorde rederiets första kryssning till Medelhavet den 1 februari 1927. Den gick från Göteborg till Medelhavet.

KUNGSHOLM II började sitt kryssningsprogram den 19 januari 1929 och resan gick till Karibiska havet.

Svenska Amerika Linjen hade även nöjesresor till Västindien 1929-1930.
Första resan går från Göteborg den 7 dec 1929, med KUNGSHOLM II  till New York. Efter ett par dagars uppehåll för besök i New York och Washington går den 21 dec resan vidare till Kingston, Cartagena, Colon, Havanna och Nassau. Återkomst till New York den 6 jan 1930. 2½ veckas uppehåll för resor på den amerikanska kontinenten innan avfärd från New York med DROTTNINGHOLM den 25 jan. Ankomst till Göteborg den 4 feb 1930.

Andra resan går från Göteborg den 21 dec 1929 med GRIPSHOLM I till New York. Bilturer genom staden och till Washington och tillfälle för utflykter på egen hand. Med KUNGSHOLM II gick resan vidare från New York den 11 jan 1930 till Kingston, Cartagena, Colon, Havanna och Nassau. Återkomst till New York den 28 jan. Ombordstigning på GRIPSHOLM I, för avfärd från New York den 1 feb med ankomst till Göteborg den 11 feb 1930.

Tredje resan går från Göteborg den 18 jan 1930 med GRIPSHOLM I. Turer i New York och besök i Washington. Ombordstigning på KUNGSHOLM II, och avfärd från New York den 1 feb till San Juan, Santo Domingo, Kingston, Havanna och Nassau. Återkomst till New York den 18 feb. Ombordstigning på DROTTNINGHOLM för avfärd den 22 feb och ankomst till Göteborg den 4 mars.

Fjärde resan går från Göteborg den 8 feb 1930 med DROTTNINGHOLM. Ett par dagars uppehåll i New York med bilfärder i New York och till Washington. Ombordstigning på KUNGSHOLM. Från New York den 22 feb till Kingston, Cartagena, Colon, Havanna och Nassau. Åter till New York den 11 mars. och avfärd den 15 mars med ankomst den 24 mars i Göteborg.

GRIPSHOLM I gjorde en vinterkryssning 1932. Avresa från Göteborg till Tanger i Afrika, Las Palmas på Gran Canaria, Port of Spain i Syd-Amerika, Havanna, new York, Hamilton, Funchal, Lissabon, Boulogne.

KUNGSHOLM II, Cruise to the Viking Empire gick från New York den 30 juni 1933 till Island, Midnattssolen, Nordkap, Norge, Fjordarna, Finland, Visby, Danmark, Ryssland och Sverige.

DROTTNINGHOLM gick från Göteborg den 26 juli 1933 på en sommarkryssning till Spanien, Marocko, Madeira och Lissabon. Återkomst till Göteborg den 11 aug 1933.

DROTTNINGHOLM gjorde under våren en kryssning till Cadiz i Spanien med utflykt till Sevilla, till Casablanca i Nordvästra Afrika, Santa Cruz på Tenerifa  Kanarieöarna, till Funchall på madeira, och till Lissabon i Portugal. Avresa från Göteborg den 29 mars och kom åter den 15 april.

KUNGSHOLM II gjorde en pingstkryssning till de Norska fjordarna 19 till 22 maj. Man anlöpte Eidfjord och Stavanger samt kryssningar i Sörfjorden och Lysefjorden.

GRIPSHOLM I gjorde en Östersjökryssning med avgång från Göteborg den 7 juni 1934. Besök till bl. a Helsingfors och Reval i Finland och till Visby, rosornas och ruinernas stad. Återkomst till Göteborg den 16 aug 1934.

MARIEHOLM gjorde en rundresa från Stockholm den 15 juni till Memel, Zoppot, Danzig och med ankomst i Polen den 17 juni. Avresa från polen den 25 juni  och återkomst till Stockholm den 27 juni.

DROTTNINGHOLM gjorde en Nordkapskryssning från Göteborg den 22 juli 1934. Besök gjordes i Trondheim, Hammerfest, Nordkap, Lyngseidet, Andalsnes, Merok, Oden och Bergen. Återkom till Göteborg den 3 juli 1934.

DROTTNINGHOLM gjorde en kryssning till södern den 27 juli 1934. Avresa från Göteborg till bl. a Coruna, Casablanca, Funchal på Madeira och Lissabon. Återkomst till Göteborg den 11 aug 1934.

GRIPSHOLM I avgick man från Göteborg den 4 aug 1934 på en 12 dagars östersjökryssning till bl. a Köpenhamn, Visby, Helsingfors, Leningrad och Stockholm. Återkom till Göteborg den 16 aug 1934.

DROTTNINGHOLM avgick den 27 juli 1935 till Medelhavet. Fem hamnar angjordes, Cadiz, Villefranche,  Neapel, Bizerta och Lissabon. Landutflykter företogs till Rivieran och Rom besöktes, Pompeji och Vesuvius, Kartago och Tunis. Denna kryssning var den största som någonsin utgått från de nordiska länderna, vad antalet passagerare beträffar. Skillnaden bestod i att priset satts så lågt att även vanliga arbetare kunde följa med. De billiga priserna möjliggjordes av att dubbelt så många kunde följa med, i jämförelse med vanliga kryssningar, vilket förde med sig att utrymmena ombord minskats för de enskilda passagerarna, och att all lyx i mathållning m. m. eliminerats. Initiativtagare till denna resa var dåvarande verkställande direktören på Svenska Amerika Linien, konsul Axel Jonsson och dåvarande ekonomichefen för tidningen Ny Tid, direktör August Åkesson. Denna kryssning var ett experiment, men då detta utföll till allmän belåtenhet, kom den att öppna nya och stora perspektiv beträffande turistresor till främmande länder. Ankomst till Göteborg den 16 augusti.

GRIPSHOLM I avgick från Göteborg 1937 på en vinterkryssning till Västindien. Besökta platser bl. a Boulogne, Southampton, Cherbourg, New York, Havanna, Kingston, Caragas, Bahia, Rio de Janeiro, Santos, Trinidad, New York, Bermuda, Southampton, och åter till Göteborg.

Den 20 januari 1940 startades den första resan till Söderhavet.

STOCKHOLM III sattes 18 jan 1951 in på den första kryssningen efter kriget. Från Göteborg gick färden till Västindien. Besök gjordes bl. a i Port of Spain, Kingston och Havanna.
Från New York gjorde Stockholm III ytterligare ett antal kryssningar till karibiska havet.

KUNGSHOLM III gjorde sin första kryssning från New York den 16 jan 1954 och hade Västindien som mål.

Den 8 jan 1955 introducerade Svenska Amerika Linjen den första kryssningen jorden runt. Denna 92 dygn långa färden, som i reklamen kallades Cruise of a Lifetime gick med KUNGSHOLM III, från New York till Funchal på Madeira samt via Medelhavet och Suezkanalen till Bombay, Colombo, Singapore, Bangkok, Bali, Yokohama. Honolulu, Acapulco och via Panama-kanalen tillbaka till New York.

GRIPSHOLM II gjorde under 1957 en rad lyxkryssningar som Jorden runt, till Söderhavet, runt Syd-Amerika, runt Afrika, till Medelhavet, Nordkap och Östersjön och i Karibiska havet.

Den 17 jan 1958 gjorde KUNGSHOLM III den längsta resan i Svenska Amerika Linjens historia. Den varade i 98 dygn och huvudmålet var Söderhavets hela övärld, där besök gjordes bl. a på Galapagos, Tahiti, Samoa, och Fidjiiöarna, Australien, Kina, Japan och Hawaii. Resans längd var 5853 svenska mil.

"A Cruise of the Nordh Cap and Lands of the Vikings" med GRIPSHOLM II, gick från New York den 28 juni 1958

Den 4 november 1958 gjorde KUNGSHOLM III en kryssning till West Indien där plateser som St John, St. Thomas och Nassau besöktes.

"A Cruise of a Lifetime, South Sea Isles, Far East, New Zeeland-Australia" Med KUNGSHOLM III, gick från New York den 10 jan 1959 och besökte bl. a Balbao, Galapagos öarna, Tahiti, Bora Bora, Pago Pago, Fidjiöarna, New Zeeland, Australien Nya Guinea, Bali, Singapore, Bangkok, Filipinerna, Hong Kong, Japan, Honolulu, Kalifornien och Mexico.

"The Great Cruise Around Africa", med GRIPSHOLM II, från New York den 26 jan 1959 med besök bl. a på Madeira, Marocko, Senegal, Franska Guinea, Angola, Moçambique, Madagaskar, Zanzibar, Kenya, Sudan, Egypten, Italien, Frankrike, Spanien, Gibraltar och Portugal.

"The Cruise of a Lifetime! Around the World", 88-dagarskryssning med KUNGSHOLM III, gick från New York den 21 jan 1960 och besökte bl. a Mallorca, Italien, Egypten, Suez kanalen, Indien, Burma, Singapore, Thailand, Hon Kong, Formosa, Japan, Hawaii, Kalifornien, Mexico och Panama kanalen.

Svenska Amerika Linjen gjorde i samarbete med SAS 8 kryssningar i Västindien med KUNGSHOLM III och GRIPSHOLM II hösten och vintern 1966-1967.
Man åkte flyg med SAS Göteborg-New York ToR. Resan gick sedan med:
KUNGSHOLM - 22 sep 1966, 12 dag
KUNGSHOLM - 6 okt, 1966 12 dag.
GRIPSHOLM - 25 okt 1966, 13 dag.
GRIPSHOLM - 9 nov 1966, 12 dag.
GRIPSHOLM - 22 nov 1966, 13 dag.
GRIPSHOLM - 20 dec 1966, 14 dag.
GRIPSHOLM - 6 jan 1967 17 dag.
Resmål var bl. a Bermuda, Fort-de-France, Trinidad, St. Maarten, St. John och Guadeloupe.

KUNGSHOLM III gjorde en 8-dagarskryssning till Norska fjordar, Leith, Le Havre, Zeebrugge och Amsterdam. Avresan gick från Göteborg den 30 sept. 1967.

GRIPSHOLM II avgick från Göteborg/Köpenhamn 10 okt 1967 på en Västindienkryssning. Besök bl. a på
Madeira,
Martinique,
Trinidad,
Barbados,
Dominica,
St. Thomas,
St. Barthélemy och
Azorerna.
Återkomst till Göteborg den 7 nov 1967.

GRIPSHOLM II, gjorde en 14-dagarskryssning från New York den 25 augusti 1970, och besökte
St. John's i Newfoundlands Canada,
St Pierre i St Pierre Island,
Quebec i Canada,
Pointe Noire i Canada,
Cape Trinity,
Tadoussac Charlottetown på Prince Edvard Island i Canada,
Hamilton i Bermuda,
och åter i New York den 8 september 1970.

KUNGSHOLM IV gjorde en 8-dagarskryssning från New York den 9 oktober 1970, och besökte Hamilton i Bermuda och Nassau i Bahamas, och åter i New York den 17 oktober 1979.

GRIPSHOLM II gjorde en 16-dagarskryssning från New York till West Indien. Besök i följande hamnar gjordes,
Port-Au-Prince i Haiti,
Santo Domingo i Dominicansca Republiken,
Port-of-Spain i Trinidad,
Bridgetown i Barbados,
Fort-de-France i Martinique,
Basseterre i Gudeloupe,
ointe a Pitre i Guadeloupe,
St Thomas i U.S.V.I.
Åter i New York den 10 december 1970.

GRIPSHOLM II gjorde en 6-dagarskryssning från New York den 11 december 1970 till Nassau i Bahamas. Åter i New York den 17 december 1970.

GRIPSHOLM II gjorde en 16-dagarskryssning den 9 december 1970 till West Indien. Man besökte
San Juan,
Fort-de-France, där julafton firades,
St. George's,
Port-of-Spain,
La Guaira,
Oranjestad,
St. John's, där det firades nyår,
St. Thomas.
Åter i  New York den 4 januari 1971.

GRIPSHOLM II gjorde en 15-dagarskryssning till West Indien den 5 januari 1971. Man besökte
San Juan,
Roseau,
Kingstown,
Port-of-Spain,
Bridgetown,
Fort-de-France,
St. Thomas.
Åter i New York den 20 januari 1974

När fartygen kom till olika hamnar under resan var det en del som valde att stanna ombord, men de flesta valde bland de olika rundturerna. Tiden måste utnyttjas effektivt för oftast stannade man bara 12 timmar på en plats. Men ibland blev det längre utflykter, som t ex tågresa från Bombay till Himalaya vid jordenruntkryssningar.

Svenska Amerika Linjen hade också fått möjlighet att lägga till på en rad platser som inte var öppna för andra rederier. Det var t ex det enda rederi som med sina fartyg fick anlöpa familjen Rockefellers Canael Bay på St. John i de amerikanska Jungfruöarna. Som tack fick familjen Rockefeller ta ombord sina vänner för lunch och middag när fartygen låg för ankar.
 

Källor:
De flytande palatsen, av Algot Mattsson
Sjöfartsmuseet i Göteborg
Landsarkivet i Göteborg


© Copyright 2006-2008 Morgan Lundberg
senast uppdaterad den 16 juli 2008